E-TİCARET VE PAZARLAMA
Kazanılan Yeterlilik Program Süresi Toplam Kredi (AKTS) Öğretim Şekli Yeterliliğin Düzeyi ve Öğrenme Alanı
ÖNLİSANS DERECESİ 2 120 ÖRGÜN TYÇ, TYYÇ, EQF-LLL, ISCED (2011):5. Düzey
QF-EHEA:Kısa Düzey
TYYÇ, ISCED (1997-2013):

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 5010003159
Ders İsmi: Sağlıklı Beslenme
Ders Yarıyılı: Güz
Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Laboratuvar Kredi AKTS
2 0 0 2 3
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar:
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. Meliha AKPINAR
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencileri sağlıklı beslenme, besin ögeleri ve grupları, besinlerin güvenliği, satın alınması, işlenmesi ve saklanması, yeme bozukluklar ve özel gruplarda beslenme kuralları hakkında bilgilendirme sağlamaktır.
Dersin İçeriği: Sağlıklı beslenme dersinde, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin tanımı yapılır ve sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri hakkında bilgi verilir. Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, su ve minerallerin organizmadaki görevleri hakkında bilgi verilir. Besin grupları tanımlanır. Beslenme yetersizliğine ve aşırılığına bağlı yemek bozuklukları hakkında bilgi verilir. Besinlerin güvenliğini ve hijyenini sağlama konusunda bilgiler verilir. Besinlerin satın alınmasından saklanmasına kadar geçen süreç hakkında bilgi verilir. Anne ve çocuklar, yaşlılar, işçiler ve sporcular gibi özel grupların beslenmesi hakkında bilgi verilir. Beslenme ile ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verilir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin tanımını yapabilir. Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerini açıklayabilir.
2) Makro ve mikro besin ögelerini, besin gruplarını tanımlayıp, örneklendirerek organizmadaki fonksiyonlarını açıklayabilir.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Beslenme yetersizliğinde ve aşırılığında ortaya çıkan yeme bozukluklarını açıklayabilir.
2) Besin güvenliği ve hijyen kurallarını bilir.
3) Besinlerin satın alınması sürecini ve kurallarını bilir. Besinlerin tüketiciye sunmadan işlenmesinin ve saklanmasını amaçlarını, yöntemlerini ve dikkat edilmesi gereken hususları açıklayabilir.
4) Özel gruplarda yer alan bireyleri açıklayabilir. Anne ve çocuklarda, yaşlılarda, işçilerde ve sporcularda beslenmenin önemini açıklayabilir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Tanışma, Ders Hakkında Genel Bilgilendirme
2) Sağlık Beslenme ve Temel İlkeleri Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Eker, H.H., Bayır, A.G. (Eds.). (2015). Sağlıklı Beslenme. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. Alphan, M.E. (Ed.) (2022). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 6. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları.
3) Besin Ögeleri: Karbonhidratlar Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Eker, H.H., Bayır, A.G. (Eds.). (2015). Sağlıklı Beslenme. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. Alphan, M.E. (Ed.) (2022). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 6. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Pekcan, A.G., Şanlıer, N., Baş, M., Acar Tek, N., Gökmen Özel, H. (Eds.). (2022). Türkiye Beslenme Rehberi. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.
4) Besin Ögeleri: Yağlar Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Eker, H.H., Bayır, A.G. (Eds.). (2015). Sağlıklı Beslenme. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. Alphan, M.E. (Ed.) (2022). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 6. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Pekcan, A.G., Şanlıer, N., Baş, M., Acar Tek, N., Gökmen Özel, H. (Eds.). (2022). Türkiye Beslenme Rehberi. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.
5) Besin Ögeleri: Proteinler Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Eker, H.H., Bayır, A.G. (Eds.). (2015). Sağlıklı Beslenme. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. Alphan, M.E. (Ed.) (2022). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 6. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Pekcan, A.G., Şanlıer, N., Baş, M., Acar Tek, N., Gökmen Özel, H. (Eds.). (2022). Türkiye Beslenme Rehberi. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.
6) Besin Ögeleri: Su, Mineraller ve Vitaminler Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Eker, H.H., Bayır, A.G. (Eds.). (2015). Sağlıklı Beslenme. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. Alphan, M.E. (Ed.) (2022). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 6. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Pekcan, A.G., Şanlıer, N., Baş, M., Acar Tek, N., Gökmen Özel, H. (Eds.). (2022). Türkiye Beslenme Rehberi. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.
7) Besin Grupları Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Eker, H.H., Bayır, A.G. (Eds.). (2015). Sağlıklı Beslenme. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. Alphan, M.E. (Ed.) (2022). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 6. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Pekcan, A.G., Şanlıer, N., Baş, M., Acar Tek, N., Gökmen Özel, H. (Eds.). (2022). Türkiye Beslenme Rehberi. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.
8) ARA SINAV
9) Yeme Bozuklukları Alphan, M.E. (Ed.) (2022). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 6. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Alphan, M.E. (Ed.) (2022). Obezite: Nedenleri & Sonuçları. Ankara: Hatipoğlu Yayınları. Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları.
10) Besin Güvenliği ve Hijyen Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Eker, H.H., Bayır, A.G. (Eds.). (2015). Sağlıklı Beslenme. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. Pekcan, A.G., Şanlıer, N., Baş, M., Acar Tek, N., Gökmen Özel, H. (Eds.). (2022). Türkiye Beslenme Rehberi. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.
11) Besinlerin Satın Alınması, İşlenmesi ve Saklanması 1. Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. 2. Eker, H.H., Bayır, A.G. (Eds.). (2015). Sağlıklı Beslenme. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. 3. Pekcan, A.G., Şanlıer, N., Baş, M., Acar Tek, N., Gökmen Özel, H. (Eds.). (2022). Türkiye Beslenme Rehberi. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.
12) Özel Durumlarda Beslenme-1 Alphan, M.E. (Ed.) (2022). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 6. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Pekcan, A.G., Şanlıer, N., Baş, M., Acar Tek, N., Gökmen Özel, H. (Eds.). (2022). Türkiye Beslenme Rehberi. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.
13) Özel Durumlarda Beslenme-2 Alphan, M.E. (Ed.) (2022). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 6. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Pekcan, A.G., Şanlıer, N., Baş, M., Acar Tek, N., Gökmen Özel, H. (Eds.). (2022). Türkiye Beslenme Rehberi. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.
14) Beslenme ile ilgili Doğru Bilinen Yanlışlar Alphan, M.E. (Ed.) (2022). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 6. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları. Pekcan, A.G., Şanlıer, N., Baş, M., Acar Tek, N., Gökmen Özel, H. (Eds.). (2022). Türkiye Beslenme Rehberi. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.
15) Genel Tekrar
16) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ders öğretim görevlisi tarafından uzaktan eğitim metotlarıyla anlatılır.
The course is taught by the instructor using distance learning methods.
Diğer Kaynaklar: Alphan, M.E. (Ed.) (2022). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. 6. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları.
Alphan, M.E. (Ed.) (2022). Obezite: Nedenleri & Sonuçları. Ankara: Hatipoğlu Yayınları.
Alphan, M.E. (Ed.) (2023). Yaşam Tarzı Değişikliği İçin Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Lezzetler. Ankara: Hatipoğlu Yayınları.
Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları.
Eker, H.H., Bayır, A.G. (Eds.). (2015). Sağlıklı Beslenme. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri.
Pekcan, A.G., Şanlıer, N., Baş, M., Acar Tek, N., Gökmen Özel, H. (Eds.). Türkiye Beslenme Rehberi. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı.
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenme.html Erişim Tarihi: 04.09.2025

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Grup çalışması ve ödevi
Okuma
Soru cevap/ Tartışma
Web Tabanlı Öğrenme

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 1 % 30
Ara Sınavlar 1 % 30
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Küçük Sınavlar 1 30 30
Ara Sınavlar 1 30 30
Final 1 30 30
Toplam İş Yükü 118