PSİKOLOJİ
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 1311002047
Ders İsmi: Bilişsel Davranışçı Terapiye Giriş
Ders Yarıyılı: Bahar
Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi Fatma GÖRAL
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. Pelin ERBİL
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bilişsel Davranışçı Terapiler günümüzde psikoterapi alanında en önde gelen yaklaşımlardan birisi haline gelmiştir. Bu psikoterapi türü tarihsel anlamda insanlığın ortaklaşa ulaştığı birtakım ortak noktaları içermenin yanı sıra bilimsel ve ampirik bilgiyi de psikoterapi pratiğine sokmayı başarmıştır.
1) Bilişsel davranışçı terapinin tarihsel gelişimi,
2) Bilişsel davranışçı terapinin temel ilkeleri
Klinik psikoloji uygulamaları açısından ele alınacaktır.

Dersin İçeriği: Bilişsel Davranışçı Terapide kullanılan;
• Bilişsel Teknikler
• Davranışçı Teknikler
• Bilişsel ve Davranışçı Teknikler
• Bilişsel İşlemleme Tipleri
• Bilişsel değerlendirme, kavramlaştırma ve vaka formülasyonları ilintili konular işlenecektir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Bilişsel Davranış Terapisine Giriş 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
2) Bilişsel Davranış Terapisine Giriş 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
3) Bilişsel Kavramsallaştırma 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
4) Bilişsel Davranışçı Görüşme ve Değerlendirme Süreçleri 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
5) Otomatik Düşüncelerin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
6) Vaka Formülasyonu Uygulamaları 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
7) Vaka Formülasyonu Uygulamaları 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
8) Ara sınav 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
9) Depresyon ve Bilişsel Davranışçı Yaklaşım 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
10) Sosyal Fobi ve Bilişsel Davranışçı Yaklaşım 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
11) Obsesif-Kompulsif Bozukluk ve Bilişsel Davranışçı Yaklaşım 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
12) Panik ve Yaygın Anksiyete Bozuklukları ve Bilişsel Davranışçı Yaklaşım 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
13) Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Bilişsel Davranışçı Yaklaşım 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
14) 13 Yeme Bozuklukları ve Bilişsel Davranışçı Yaklaşım Bilişsel-Davranışçı Terapiler – Bölüm 7Anormal Psikolojide Vaka Çalışmaları – 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.
15) Final Sınavı 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım. 2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım. 3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım.

2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım.

3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.

Diğer Kaynaklar: 1. Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Bilişsel Davranışçı Terapi Temel İlkeleri ve Uygulamalar, 2018, 22.Basım.

2. Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, Bilişsel ve Davranışçı Terapilerde VAKA FORMÜLASYONU VE TERAPİ PLANLAMA, Şubat 2023, 2.Basım.

3. Prof. Dr. Mehmet Ak, Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Murad Atmaca, Prof. Dr. Prof. Dr. Özkan Güler, Prof. Dr. Şahin Kesici, Doç. Dr. Neslihan Akkişi Kumsar; Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi -2, 2022.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları
Program Kazanımları
1) Psikoloji biliminin temel kavramlarını ve alt alanlarını tanır. Çalışma alanında sahip olduğu kuramsal uygulamaya dayalı bilgilerini kullanır.
2) Psikoloji biliminin temel araştırma yöntemlerini bilir, uygular ve elde ettiği verileri yorumlayabilir.
3) Alanda sürdürdüğü çalışmalarda yetkinlik ve yeterliliklerinin farkında olur.
4) Çalıştığı alanda meslek hayatına katkı sağlayacak yerel ve evrensel gelişmeleri sürekli takip ederek mesleki gelişimini sürdürür.
5) Etkili iletişim ve problem çözme becerilerine sahip olarak çalıştığı alana katkı sağlar.
6) Çalışmalarında psikoloji biliminin etik değerlerini gözetir, farklılıklara saygı gösterir.
7) Çalışma alanının toplumsal ve evrensel etkileri ile hukuksal sonuçlarına hâkimdir.
8) Psikoloji biliminin ilişkili olduğu diğer alanlar hakkında bilgi sahibidir. Ortak çalışmalarda bu bilgilerini kullanır.
9) Psikoloji alanına ait İngilizce alanyazını ve temel kaynakları takip eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Psikoloji biliminin temel kavramlarını ve alt alanlarını tanır. Çalışma alanında sahip olduğu kuramsal uygulamaya dayalı bilgilerini kullanır.
2) Psikoloji biliminin temel araştırma yöntemlerini bilir, uygular ve elde ettiği verileri yorumlayabilir.
3) Alanda sürdürdüğü çalışmalarda yetkinlik ve yeterliliklerinin farkında olur.
4) Çalıştığı alanda meslek hayatına katkı sağlayacak yerel ve evrensel gelişmeleri sürekli takip ederek mesleki gelişimini sürdürür.
5) Etkili iletişim ve problem çözme becerilerine sahip olarak çalıştığı alana katkı sağlar.
6) Çalışmalarında psikoloji biliminin etik değerlerini gözetir, farklılıklara saygı gösterir.
7) Çalışma alanının toplumsal ve evrensel etkileri ile hukuksal sonuçlarına hâkimdir.
8) Psikoloji biliminin ilişkili olduğu diğer alanlar hakkında bilgi sahibidir. Ortak çalışmalarda bu bilgilerini kullanır.
9) Psikoloji alanına ait İngilizce alanyazını ve temel kaynakları takip eder.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %