AMELİYATHANE HİZMETLERİ
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: 5010003076
Ders İsmi: Türk ve Dünya Mutfakları
Ders Yarıyılı: Bahar
Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. Erkan KOLAT
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. Betül KOÇAK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dünya mutfaklarının özelliklerini, yöresel yemekleri ve sağlıkla ilişkisini değerlendirmektir
Dersin İçeriği: Bu ders; Yemek ve kültür,Yemek ve kültür II,Mutfağın tarihsel gelişimi,Mutfağın tarihsel gelişimi,Türk Mutfağının genel özellikleri ,Türk geleneksel besinleri ve sağlık etkileşimi,Güney Amerika kıtası mutfakları,Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu ve Batı Asya ülkeleri,Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Güney ve Kuzey Asya ülkeleri,Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu Avrupa,Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Diğer Avrupa ülkeleri,Kuzey Amerika kıtası mutfakları,Afrika kıtası mutfakları,İçecekler ve kültür; konularını içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Dünya mutfağına özgü yemekleri tanımlayabilmesi
2) Dünya mutfağına özgü yemeklerin hazırlanma ve pişirme şekillerini açıklayabilmesi
3) Mutfak araçlarını ve pişirme tekniklerini sınıflandırabilmesi
4) Özel kültürel günlerdeki Dünya mutfağına özgü yemekleri örneklendirebilmesi
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Yemek ve kültür ppt
2) Yemek ve kültür II ppt
3) Mutfağın tarihsel gelişimi ppt
4) Mutfağın tarihsel gelişimi ppt
5) Türk Mutfağının genel özellikleri ppt
6) Türk geleneksel besinleri ve sağlık etkileşimi ppt
7) Güney Amerika kıtası mutfakları ppt
8) vize sınavı sınav
9) Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Güney ve Kuzey Asya ülkeleri ppt
10) Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu Avrupa ppt
11) Avrupa kıtası ülkeleri mutfakları- Diğer Avrupa ülkeleri ppt
12) Kuzey Amerika kıtası mutfakları ppt
13) Afrika kıtası mutfakları ppt
14) İçecekler ve kültür ppt
15) Asya kıtası ülkeleri mutfakları- Doğu ve Batı Asya ülkeleri ppt
16) final sınavı sınav

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Zencir, E., Yöresel Mutfaklar, Anadolu Üniversitesi,2019, Eskişehir. Bilgin, A., Önçel, S., Osmanlı Mutfağı, Anadolu Üniversitesi, 2019, Eskişehir. Dündar Arıkan, A., Türk Mutfak Kültürü, Anadolu Üniversitesi, 2018, Eskişehir. Gökdemir, A., Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, 2005, Ankara. Fermani, M., Endüstriyel Yiyecek Üretimi, Detay Yayıncılık, 2003, Ankara. Belge, M., Tarih Boyunca Yemek Kültürü, İletişim Yayınları, 2001.

Diğer Kaynaklar: Zencir, E., Yöresel Mutfaklar, Anadolu Üniversitesi,2019, Eskişehir. Bilgin, A., Önçel, S., Osmanlı Mutfağı, Anadolu Üniversitesi, 2019, Eskişehir. Dündar Arıkan, A., Türk Mutfak Kültürü, Anadolu Üniversitesi, 2018, Eskişehir. Gökdemir, A., Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, 2005, Ankara. Fermani, M., Endüstriyel Yiyecek Üretimi, Detay Yayıncılık, 2003, Ankara. Belge, M., Tarih Boyunca Yemek Kültürü, İletişim Yayınları, 2001.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Ameliyat öncesinde ameliyat masalarını kontrol eder, hazır hale getirir, gerekli destek malzemelerini hazırlayarak güvenli bir çalışma ortamı oluşturabilir.
2) Hastanın ameliyat odasına alınmasına, pozisyon verilmesine ve ameliyat sonrası nakline yardımcı olabilir.
3) Ameliyat sırasında dolaşan tekniker olarak ekibi destekler, çıkarılan materyalleri uygun şartlarda ilgili birimlere gönderebilir.
4) Sterilizasyon öncesi cerrahi setleri temizleyerek, set dizimi, tekstil bohça ve paket malzeme hazırlığı yapabilir.
5) Cerrahi malzemelerin sterilizasyonunu ve uygun şartlarda korunmasını sağlayabilir.
6) Her ameliyattan sonra ameliyat odasını, malzeme ve ekipman yönünden hazır hale getirebilir.
7) Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde, asepsi ve antisepsi ilkelerine uygun şekilde steril olarak cerrahi ekibe yardım edebilir.
8) Mesleği ile ilgili bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
9) Ameliyathane Teknikeri olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kuralları bilir ve bu kurallara uygun davranır.
10) Mezunlar ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilir.
11) Mezunlar ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak çalışabilir.
12) Mezunlar cerrahi girişimlerile ilgili temel düzeyde teorik ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
13) Mezunlar etik çerçeveye ilişkin bilgiye sahiptir.
14) Mezunlar alanı ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanıp hem sözel hem de yazılı iletişim kurarak kendini etkin ifade eder.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Ameliyat öncesinde ameliyat masalarını kontrol eder, hazır hale getirir, gerekli destek malzemelerini hazırlayarak güvenli bir çalışma ortamı oluşturabilir.
2) Hastanın ameliyat odasına alınmasına, pozisyon verilmesine ve ameliyat sonrası nakline yardımcı olabilir.
3) Ameliyat sırasında dolaşan tekniker olarak ekibi destekler, çıkarılan materyalleri uygun şartlarda ilgili birimlere gönderebilir.
4) Sterilizasyon öncesi cerrahi setleri temizleyerek, set dizimi, tekstil bohça ve paket malzeme hazırlığı yapabilir.
5) Cerrahi malzemelerin sterilizasyonunu ve uygun şartlarda korunmasını sağlayabilir.
6) Her ameliyattan sonra ameliyat odasını, malzeme ve ekipman yönünden hazır hale getirebilir.
7) Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde, asepsi ve antisepsi ilkelerine uygun şekilde steril olarak cerrahi ekibe yardım edebilir.
8) Mesleği ile ilgili bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
9) Ameliyathane Teknikeri olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kuralları bilir ve bu kurallara uygun davranır.
10) Mezunlar ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilir.
11) Mezunlar ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak çalışabilir.
12) Mezunlar cerrahi girişimlerile ilgili temel düzeyde teorik ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
13) Mezunlar etik çerçeveye ilişkin bilgiye sahiptir.
14) Mezunlar alanı ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanıp hem sözel hem de yazılı iletişim kurarak kendini etkin ifade eder.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 16 3 48
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 80