Dersin Amacı: |
Enerji ve makro besinlerin (karbonhidratlar, protein, lipitler) vücut fonksiyonu ve sağlıklı beslenme üzerindeki öneminin öğretilmesi, besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içeriklerine göre değerlendirilmesi, farklı yaşlar için günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinimlerinin öğretilmesi ve cinsiyetler, bu besinleri sağlayabilecek gıdaların türü ve miktarları, beslenme durumunun değerlendirilmesi için bireysel diyet kayıtları ve fiziksel aktivite kayıtlarının uygulanması, sağlıklı beslenme için öneriler geliştirilmesi. |
Dersin İçeriği: |
Karbonhidrat, lipid ve proteinlerin beslenmedeki önemi, bu besinlerin kimyasal yapıları, tanımları, sınıflandırılmaları, işlevleri, kaynakları, önerilen diyet ödenekleri ve aşırı alımları. Bireysel diyet kayıtları ve fiziksel aktivite kayıtları yöntemleri. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Beslenmenin Önemi |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
2) |
"Gıda tüketim durumu ve fiziksel aktivite kayıtları |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
3) |
Karbonhidratlar-I |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
4) |
"Karbonhidratlar-II |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
5) |
"Karbonhidrat kaynakları: Tahıllar, un, makarna, şeker, nişasta, bal, pekmez |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
6) |
"Lipidler- I |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
7) |
Ara sınav |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
8) |
Lipider-II |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
9) |
"Proteinler-I |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
10) |
Proteinler-II |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
11) |
Protein kalitesi |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
12) |
Enerji metabolizması ve fiziksel aktivite |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
13) |
Enerji metabolizması ve fiziksel aktivite |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
14) |
Besin grupları |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
15) |
Final sınavı |
1. Mahan, L.K., Raymond, J. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process (14.baskı). Washington: Elseiver
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Mesleki rol ve sorumluluklarını yerine getirmek için gerekli bilgi ve beceriye sahip olur. |
|
2) |
Mesleki uygulamaların temelini oluşturan kuram ve modelleri bilir. |
|
3) |
Birey ve bir mesleğe üye olmanın gerektirdiği kültürel birikime sahip olur. |
|
4) |
Bireyin, ailenin ve toplumun sağlık bakım gereksinimlerini bütüncül bir yaklaşımla hemşirelik süreci doğrultusunda kanıta dayalı olarak planlar, uygular, değerlendirir ve denetler. |
|
5) |
Verilen hemşirelik bakımını yönetir ve bakımın kalite ve sonuçlarını değerlendirir. |
|
6) |
Kişilerarası ilişkilerde kültürlerarası farklılıklar düzeyinde etkili iletişim becerilerini kullanır. |
|
7) |
İlgili mevzuat kapsamında hemşirelik hizmetlerini ve insan gücünü yönetir, mesleki gelişimlerine katkı sağlar. |
|
8) |
Hemşirelik uygulamalarında güncel teknolojiyle öğrenme, öğretme ve yönetim süreçlerini yürütür. |
|
9) |
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
|
10) |
Karar verme, sorun çözme ve eleştirel düşünme becerilerini kullanır. |
|
11) |
Hemşirelik uygulamalarını bireye özgü değer, inanç ve kültürel farklılıkları dikkate alarak mesleki etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. |
|
12) |
Sağlıkla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel bilgiye, yabancı dil yetkinliği ile ulaşır ve mesleki uygulamalarında kullanır ve sağlık üyeleriyle paylaşır. |
|
13) |
Toplumsal sorumluluk bilinciyle, sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle işbirliği içinde ulusal ve uluslararası proje ve etkinliklerde yürütücü, yönetici, eğitimci ve uygulayıcı olarak yer alır. |
|
14) |
Hemşirelik hizmetlerinde hasta ve çalışan güvenliğine ilişkin önlemleri bilir ve uygular. |
|
15) |
Profesyonel bilgi, tutum ve davranışlarıyla mesleğini toplumda temsil eder ve meslektaşlarına rol model olur. |
|